Колие Фру-фру, мед, кожа, гранат, ръчна изработка

Silver Victory – празник на стила, любовта и финеса

“Silver Victory е бранд, създаден за хората, които искат да подарят уникалния подарък на приятел или просто да поглезят себе си.“

Така започва представянето си Виктори, а името й, знаете, е равносилно на Победа. Както може би се досещате, тя е силна жена с разностранни интереси и голям душевен заряд. Създава своята марка преди повече от 9 години като изработва чудеса от мед и сребро. Вплита идеите си в изящни бижута с помощта на бижутерийна тел. Умело работи с клещи, чукче и шкурка, типично мъжки инструменти, за да създава луксозни и женствени бижута. Бижута, които са отличителни и стилни. Личното ми впечатление като потребител и лаик е, че това е колосален труд, който обаче ражда изключителна красота. Съвсем права е Виктори, когато казва, че бижутата й са уникални и носят онова усещане за комфорт, от което всеки от нас има нужда в определен момент, за да поглези себе си и душата си.

Едно от любимите й неща са ароматите. Обича сандалово и чаено дърво, роза. И тук, творческата й натура си казва думата. Виктори създава бижута за ароматерапия, за моментите, в които сме в движение и не разполагаме с арома лампа, както и когато не е подходящо маслото да се нанася директно върху кожата.

Формите на бижутата й, съвсем естествено, са вдъхновени от природата: пеперудени обици, ангелски криле, листа от липа.

За предстоящия празник на св. Валентин марката Silver Victory е подготвила нова колекция, създадена изцяло от класически символи на любовта, изработена в изчистен и минималистичен дизайн – в пълен синхрон с духа на съвременността.

Сърцето е първото нещо, което ни идва на ум, когато говорим за любов, споделя Виктори. То е класическият символ, използван за представяне на сърцевината на всяка емоционална, духовна, морална или интелектуална дейност. После идва розата. От античността тя е била почитана като царицата на цветята. Приета за цветето на Афродита (богинята на любовта), тя е дар на хората от боговете. Символизира любимата жена – красива, чувствена, неповторима. Следва гълъбът – универсален символ на хармония и вярност. За да обрисуваме цялостна картината, са необходими, разбира се, пърхащите ангелски криле и пеперуди. Едните предоставят закрилата си на влюбените, другите са символ на първите трепети на любовта.

За си изберете от стилните бижута на авторката или просто да ги разгледате, посетете нейното пространство в платформата ни: https://artnakit.com/store/silver-victory

Ако имате въпроси, пишете й чрез формата за запитване.

Вярвам, че съм разбудила любопитството ви към нейната марка. Уверявам ви, заслужава си. Както казах в началото, Silver Victory е истински празник на любовта, обгърнат в стил и финес.

Бистра Дойчинова

Комплект накити от текстил

За Рей с усмивка

Рей е онази малка Рей от притчата на Ричард Бах „Няма такова място далеч.”  Отдавна пораснала, всичко пречупва през призмата на сърцето, защото невидимото се вижда именно със него. Тя е човек, който обича творческите предизвикателства. Балансира аналитичната работа като изразява себе си чрез думите и ръцете.  Нейна е и концепцията и идеята за платформата ArtNakit. Но за целия проект ще научите в друга статия.

Рей опитва различни неща. За човек, който през по-голямата част от съзнателния си живот се е фокусирала върху интелектуалните предизвикателства, с изненада за самата себе си, установява, че има афинитет да създава с ръцете си.

Обича абстракции – съчетание на цветове и форми. Фокусира се върху различни технологии. Можете да видите нейни неща, изработени от текстил, корк, дървени мъниста и копчета, цветни принтове и полимерна глина. Може би си мислите, че търси себе си в това разностилие, но истината е друга. Технологията е изразно средство, а тя използва различни изразни средства, за да разкрие цветната си, многолика същност. Рей няма амбицията да създава извънземни неща, Тя цени простотата и хармонията. Насладете им се.

Още нейни неща можете да разгледате и да си изберете на страницата на платформата ни: https://artnakit.com/store/ray

Гъбки от полимерна глина

КукуРякът и неговия хабитат

КукуРякът е своенравно горско цвете. Неговият хабитат е сред естеството на природата. То има нужда от простор и да диша свободно. Има устрема на тийнейджъра и на младия човек, които държат да заявят себе си по категоричен, директен и непресторен начин.

Такива са и бижутата на Велемира от КукуРяк. Тук са се срещнали въображение и материал, гъвкав и податлив на оформяне, като живота. Изработени от полимерна глина, те много прецизно пресъздават елементи от заобикалящия ни свят. Сред тях можете да си „наберете” слънчеви горски гъбки, лимони за сутрешния чай, можете да „вкусите” сладостта на пчелната медена пита, както и да „разгърнете” някоя от миниатюрните колекционерски книжки. Имате избора да си „отгледате” сукулент или цяла овощна градина. Ако пък търсите ключе към нечие човешко сърце – проверете, може и това да намерите из творческите чекмеджета на КукуРяк.  А дойде ли есен, златна и красива като настоящата, със сигурност ще откриете колекция от богато обагрени горски листа под формата на елегантни игли, с които да закичите ревера си.

И ако решите да развихрите своето въображение, авторката ще ви помогне да реализирате идеите си. Всичко, което тя прави, е изработено специално и лично за всеки един от вас. Бижутата й могат да бъдат в синхрон както с небрежния стил на младия дух, така и с крехката делова елегантност. И със сигурност ще ви помогнат да подчертаете своята природа.

Посетете страницата й https://artnakit.com/store/kukurqk и се убедете сами.

Детска рокличка

На чаша кафе с Момичето с Куката

Днес ще ви представя едно момиче – нетипично момиче, момиче творец, момиче с кука.

Тя създава от прежда какво ли не, от шапки и шалове до най-меките и гушкави играчки. И всичко това изплетено на една кука.

В днешната петъчна сутрин с Генка, известна и като Момичето с куката, сме се събрали на чаша ароматно кафе и домашни бисквити, за да си поговорим за нея, за нейните плетки и за съвместната ни работа.

Добро утро, Гени! Няма да те питам от кога и защо плетеш. Знам, че плетенето ти е хоби, което ти с годините разви, но то се случва паралелно с работата ти в
банка. По-интерсно ми е как намираш време и сила за плетене?

Здравей, Бистра! Да, наистина плетенето е нещото, по което се запалих преди около 5 години. Започнах съвсем на шега, а в последствие то се превърна не просто в хоби, а в необходимост.

Времето по дефиниция никога не стига. Но се стремя да го разпределям и да го управлявам така, че да мога да плета поне по 30 мин. на ден. Обикновено това се случва вечер след 22:00 часа, когато вратата на офиса е затворена, децата са заспали, домакинската работа е поприключена.

И как решаваш какво да плетеш?

О, това е много труден въпрос. Всеки ден си го задавам (смее се).

Винаги имам поне по три започнати плетки. Когато става въпрос за поръчка, тя е с приоритет, тъй като винаги предпочитам да фиксираме срок за изработката и се
стремя да го спазвам.

Ако обаче плета по своя идея или по желание на децата, тагава зависи от състоянието на духа ми. Понякога просто ми се иска да плета нещо еднообразно, което да ми действа като терапия за намаляване на стреса. Друг път съм толкова амбицирана от сложността или мащаба на проекта, че не мога да си легна докато не завърша даден елемент.

А идеите за плетките сякаш сами идват – зависи от сезона, зависи от насторението ми, след разговор с децата или припомняйки си някоя случка.

Доста често ми се случва и да си купувам прежда без да знам за какво. Просто ми е харесала. И след време идва точната плетка за нея.

С какви прежди плетеш и защо?

Изборът на прежда е изключително важен за постигане на желания краен резултат. Това е основна част от подготовката за която и да е плетка.

Стремя се да плета с прежди от естествени материали – памук, вълна. Те са предпочитани от клиентите , а и имат неоспорими предимства при употребата на готовия продукт. Освен това, тъй като доста плета за деца, водещото при избора ми на прежди е да са със сертификат за екологично производство OEKO-TEX®.

Има ли нещо в плетенето, на което да си се специализирала?

Да съм се специализирала? Май отговорът е „по-скоро не“. Плета обикновено по желание и идея на клиентите. Това е интересно и предизвикателно, защото обикновено
изисква да проуча точно какво искат или не искат, да им предложа варианти, което не винаги е лесна задача и да реализирам нещо, което никога преди не съм правила.

Трудно повтарям която и да е плетка, дори и да съм си записала как съм я плела. Но в крайна сметка, нали това им е чарът на ръчно изработените неща – уникални са.

Защо реши да се присъединиш към платформата ArtNakit.com?

Не ми беше трудно да го реша. Пред всичко, защото с теб се познаваме отдавна и знам, че мога да ти се доверя, а доверието е в основата на всяко пълноценно сътрудничество.

На второ място, чисто практично погледнато, аз не разполагам с физически магазин. Единственият канал, през които плетивата ми достигат до потенциални клиенти, е фейсбук страницата ми. Платформата artnakit.com е алтернативен канал, който със сигурност ще даде по-широка полулярност на творенията, които излизат изпод куката.

Можете да разгледате наличните творения, излезли изпод куката, на страничката на авторката:  https:/artnakit.com/store/thegirlwiththehook

А можете и да си поръчате нещо специално, като отправите запитване във формата за запитване, налична към всеки продукт на Момичето с куката. 

Ден на поезията и музиката

Честит 1-ви октомври, празник на поезията и музиката!

Има два дена в годината, посветени на поезията. Първият е 21 март – пролетното равноденствие. Вторият е днешният, малко след есенното. Пожеланието ми  е, поезията да процъфтява вътре в душите ни и независимо дали е пролет, лято, есен или зима, тя да ни осветява пътя, да ни огрява и вдъхновява.  

БРОДЕРИЯ НА СЕТИВАТА

Отдавна не бродирам с думи
по канавата на живота.
Присъствам отдалече, като ехо,
в сумрачния свят на тишината.
Сега присядам леко с крайчеца на дрехата.
Несмело шаря с пръсти
прашасалия под на мислите.
Не зная – утро ли е или вечер
на нарисувания разнебитен пристан.
Вълните ласкави ли са. Или са остри.
И хоризонтът свит ли е в ембрионална поза.
Или е неравна, дълга дюна,
в която босите ми пръсти
трудно изгрева докосват.
Каквото и да е – море е, необятно.
От мислите си прашен сал ще построя.
Ще го преплувам.
И дюната ще изора, ако потрябва.
За да поникнат светли
филизите на нова пролет.
Пробуждане,
след дългото мълчание на сетивата.

Бистра Дойчинова

Светът на една горска фея - NonaInTheForest - art jewelry

Познавам Нона от събитията на живо на Базара на изкуствата. Енергията на тези места, поначало, е изключително зареждаща, вдъхновяваща и еуфорична. В противовес на подредената офисна среда, в която повечето от нас пребиваваме през голяма част от живота си, тази, на базарите, е взрив от жужене, цвят, аромат, вкус към красотата на живота.

Така е и с бижутата на Нона. Те са всичко онова, което сме били в младежките си години – свободни и непримирими. Жизнени и слънчеви. Природно естествени.  Нещо, от което неусетно се отдалечаваме с годините в изкуствения ред на ежедневието.  И нещо, което отново ни връща на пътеката на младостта – истинска машина на времето.

Бижутата на NonaInTheForest са екзотични, като материалите – кожа и дърво, от които са направени. И ни е лесно да помечтаем с тях. Те отразяват любовта на авторката си към природата и към гората.

Ето, какво казва и самата Нона за своето артистично пространство:

„Добре дошли в моето приказно място. Аз съм Нона – човек на изкуството, художник и свободна душа. Обичам дърветата, обичам да държа в ръцете си късче природа. Живеейки в града, аз мечтая за зелени гори с тайнствени места. Когато докосвам нещо от дърво, аз усещам как държа в ръцете си истинския, живия живот.  Работя с рециклирани материали – неизползвани парчета от екзотично дърво за музикални инструменти. Сигурна съм, че радостта да бъда истинска, еко и свободна, е запечатана в моите произведения. „

Ако спрем пред „щанда” на Нона и се заслушаме, ще чуем пърхането на ангелски криле, листа и горски клавесини. И нищо, че късчетата дърво, от които са направени нейните неща, не са използвани за направата на музикални инструменти. Те носят музиката на живота в себе си и на способността ни да мечтаем и проправяме своя път. Защото са в синхрон с природата ни и с живия живот.

Можете да разгледате бижутата на горската фея в едно от нейните пространства:

https://artnakit.com/store/nonaintheforest/

Бистра Дойчинова